Excelsior

De vijftien songs die singer-songwriter Philip Kroonenberg op zijn negende soloalbum zette, zijn autobiografischer dan ooit.

Ze vormen een drieluik met zijn twee vorige albums: op ‘Some More Time’ bezong hij de kanker die zijn vrouw trof en hoe zij die na een zwaar proces overwon, op ‘The Therapist’ kon hij het zich weer veroorloven verbaasd, verontwaardigd en verdrietig te kijken naar de wereld en zijn medemensen als de psychotherapeut die hij ook is.

Hoe onwaarschijnlijk het ook moge zijn, zijn vrouw werd in november 2022 getroffen door een totaal andere vorm van kanker en in deze songcyclus bezingt hij de stadia van optimisme, ongeloof, pessimisme en verdriet die daarop volgden.

Hij nam ze op op akoestische gitaar en liet het geluid kaal op aanraden van zijn vrouw. Behalve Reyer Zwart op contrabas en harmonium zijn alleen twee van zijn drie dochters erop te horen: Patsy zingt tweede stem en Dunja speelt op twee van de songs piano. Ook schreef zij mee aan de muziek van ‘Alone’ terwijl derde dochter Lynn dat deed bij ‘Angel’, maar niet te horen is.

Patsy’s stem zorgt samen met Kroonenbergs soepele, muzikaal zeer folky melodieën voor

een lieflijk contrast met zijn gebarsten stem en zijn openheid: zijn teksten zijn direct en rauw, want het verdriet ligt erin aan de oppervlakte.

Hij had zijn vrouw hoorbaar lief en zingt haar toe zonder reserve, bijvoorbeeld in ‘To You’: ‘I know I’ve told you every day/I wanted you to remember/Thank you for everything/For making love happen/At the time I met you/I was quite sure/True love was something/I wouldn’t find anymore/I tried to say/What you meant to me/In a couple of songs/But I don’t succeed’.

Luisterend naar deze songcyclus doorloop je alle stadia die komen kijken bij zo’n aangekondigde dood. Daardoor lijk je als luisteraar al een voyeur, maar dat Kroonenbergs vrouw Jellie Brouwer was, jarenlang de vaste, hoogst persoonlijke interviewster van NPO’s ‘Kunststof’ op Radio 1 en zo voor velen een goede bekende, maakt deze songs des te confronterender, want zij overleefde deze keer niet: ze overleed in juni 2023.

Misschien is het een troost voor Kronenberg en zijn drie dochters dat dit album een monument is voor Brouwer én een bewijs dat liefde toch sterker is dan deze onafwendbare dood: ‘So if I no longer am the one/With you on my side/I can still be the one/That carries you deep inside/For that’s where you will stay/And I realize/I already see my face shows/The beginning of a smile.’ (‘Day By Day’)

*****

De recensies van Kroonenbergs albums ‘Some More Time’ en ‘The Therapist’ vind je eveneens in de categorie recensies roots.