Van het Engelse Summit of the Big Low is een tweede single verschenen van het voor 19 mei aangekondigde, titelloze album.

Dat is een relatief snelle opvolger voor ‘Thin Air’, het album van verleden jaar waarmee Summit of the Big Low grote indruk op mij maakte. Daarop gaf hij zijn prachtige, folky melodieën diepte met allerlei zacht ruisende en borrelende elektronica, terwijl hij daaroverheen even melancholiek als mijmerend zong.

Bovendien bleek Toby Uffindell-Philips, voorman en in feite het enige lid van de groep, al meer dan twintig jaar een te goed bewaard geheim te zijn. Hij maakte onder zijn eigen naam zijn debuut, ‘The Sanctuary of Sound’, waarop zijn latere geluid al doorklinkt, maar nog niet zijn definitieve vorm gevonden heeft. Daarna maakte hij onder de groepsnaam The Sanctuary of Sound twee albums waarop hij zijn geluid gevonden bleek te hebben, ‘Contact’(2005) en het al even prachtige ‘Dust’(2008).

In die zin was ‘Thin Air’ dus een comeback, en een overdonderende ook, al bracht hij het album opnieuw in eigen beheer uit, met alle desastreuze gevolgen voor een grote bekendheid als gevolg.

Ik draaide daarvan vaak songs en blijf dat ook doen, maar kijk met veel ongeduld uit naar die titelloze opvolger.

Daarvan is na de anti-oorlogssong ‘Dust’ inmiddels een tweede single verschenen: ‘Tearing Up the Darkness’ lijkt op het eerste gehoor een statige, zomerse ballad met een prominente mandoline en een op de achtergrond jankende slidegitaar, maar is een song over eenzaamheid, al gloort er mogelijk ook een sprankje hoop in de impressionistische tekst.

Beide nummers klinken opnieuw gelaagd en mysterieus, terwijl de melodieën de

kenmerken hebben van een goede popsong met referenties naar bekende songs uit het verleden, net als de songs op ‘Thin Air’ die hadden.

Ik wrijf me dus nog maar eens in de handen….

https://summitofthebiglow.bandcamp.com/album/summit-of-the-big-low