Verbluffende veteranen.

Het schijnt dat Mietek Szcześniak in zijn vaderland al zo’n 25 jaar een bekende zanger is met een verleden in een band, een stel solo-cd’s en talloze prijzen. Zijn platen waren tot nu toe alle in het Pools, net als zijn website overigens.

Ervaren co-componist en co-producer Waldman zat ooit met Karla Bonoff, Andrew Gold en Kenny Edwards in Bryndle en was daarna singer-songwriter, maar schreef en produceerde ook jarenlang voor anderen.

Hoe de twee elkaar ontmoetten en zij het onwaarschijnlijke plan opvatten samen geschreven songs op te bouwen in studio’s in Polen, Engeland en Amerika, vertelt deze plaat niet. Dat is ook niet nodig, want dertien Engelstalige mediumtempo songs en ballads maken direct veel indruk. Szcześniak en Waldman combineren in sterke, direct aansprekende melodieën roots, folk en zorgvuldig geproduceerde pop, terwijl ze incidenteel ook Afrikaanse en gospelinvloeden verwerken.

De basistracks werden in Polen opgenomen, terwijl Waldman in Amerika zorgde voor de gelaagdheid: sfeervolle, atmosferische gitaren, percussie en soulvolle achtergrondzang, bijvoorbeeld van het HB Barnum and Life Choir.

Szcześniak staat met zijn zang in het centrum daarvan. Hij heeft een hese, melancholieke stem waarmee hij ook overtuigend de hoogte in kan. Opvallend daarbij is de grote expressie die hij in zijn zang legt.Een in het Pools gezongen uptempo rocksong nemen wij op de koop toe, want daarin is de afstand meteen veel groter door de afstand veroorzaakt door taal en voorspelbare muziek. De andere vormen namelijk een grillig en imponerend geheel van een zeer overtuigende zanger.

***1/2