In Engeland heeft Co-operative Funeralcare een top zoveel opgesteld van tijdens begrafenissen gedraaide popmuziek.

Daarin staat uiteraard ook Adèle’s someone like you. In ieder geval tot onze verbazing staat ze niet op nummer een, zoals in bijna iedere hitparade het geval was.

De song kwam slechts binnen op nummer 22, terwijl er toch een miljoen stuks van verkocht werden in het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel Adèle inmiddels zelf tot het muziekestablishment behoort, moet ze veel vaste waarden voor zich dulden. Frank Sinatra’s My way is niet van de eerste plaats te krijgen, want het nummer staat in Engeland al voor het zevende jaar op nummer 1. Maar liefst op vijftien procent van de begrafenissen wordt het gedraaid…

Over smaak valt gelukkig te twisten, want op nummer twee staat Time to Say Goodbye van Andrea Bocelli en Sarah Brightman en Bette Midler staat met Wind Beneath My Wings op de derde plek.

Het onderzoek is gebaseerd op liefst 30.000 begrafenissen die het afgelopen jaar plaatsvonden.

Daaruit blijkt ook dat tijdens twee derde van de Engelse begrafenissen popmuziek wordt gedraaid. Psalmen zijn slechts tijdens dertig procent van de begrafenissen te horen en klassieke muziek tijdens vier procent.

Overigens weigert een kwart van de uitvaartondernemingen wel eens een popnummer te draaien, vaak vanwege bezwaren van de geestelijke, Dan gaat het bijvoorbeeld om het toch alom geaccepteerde, zo niet doodgedraaide Imagine van John Lennon. Dan worden de woorden ‘imagine there’s no Heaven’ opeens letterlijk genomen..

De hele Engelse top twintig is te zien op:

www.nme.com/news/adele/66640

Overeenkomsten en verschillen met de Nederlandse smaak zijn te zien door ook de Dela Begrafenis Top Vijftig te bestuderen:

http://muziek.dela.nl/uitvaartmuziek_top_50.html

Verlangen naar een uitvaart is te vinden in de Categorie columns.