Aanvankelijk wilde staatssecretaris Teeven de thuiskopieregeling afschaffen en een downloadverbod instellen,  maar inmiddels is hij van mening veranderd. Dat kwam (ook) door de Tweede Kamer die in meerderheid tegen een verbod op downloaden was.

Per 1 januari 2013 breidt Teeven de regeling juist uit. Daarmee krijgt de Stichting Thuiskopie haar zin.

Vanaf die datum moet niet langer alleen een heffing worden betaald over blanco cd’s en dvd’s, maar ook over laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers en andere apparaten ‘die aantoonbaar door consumenten worden gebruikt om mee te kopiëren’.

Teeven voert de nieuwe regeling echter in principe in voor een jaar. Wat de woorden ‘in principe’ in feite betekenen vragen wij ons af…

Stichting Thuiskopie verwacht dat de nieuwe regeling ongeveer 27 miljoen euro oplevert. Dat zou net zoveel zijn als in 2005. Dat vindt de stichting veel te weinig, doordat consumenten veel massaler kopiëren dan in dat jaar, juist door de massale verkoop van mp3-spelers, smartphones en tablets.

Dat bedrag zou op basis van een internationale vergelijking op zo’n 65 miljoen euro moeten liggen.

De heffingen zijn dan ook veel te laag, stelt Stichting Thuiskopie. Op een blanco cd wordt bijvoorbeeld drie cent geheven, waar dat veertien cent was.