In de promotie van haar label en van de podia die haar terecht boeken wordt steeds Qeaux Qeaux Joans’ rebelse instelling benadrukt. Die afgebroken studie aan het conservatorium in Amsterdam, het ’s nachts jammen met bluesmuzikanten, het op het podium van Paradiso springen om mee te zingen tijdens een concert van Seasick Steve en het vervolgens door hem tot zijn voorprogramma te worden gebombardeerd zijn dan haar wapenfeiten.

Al kennen wij er uit een radio-interview voor NTR’s Kunstsof met Frénk van der Linden nog wel een paar, die dingen nemen het zicht weg op haar mooie debuut, dat blijkbaar in slechts drie dagen tijd werd opgenomen: No man’s land.

Dat debuut begint weliswaar twee songs lang poppy, maar in Heartache en de acht songs daarna is de koers opeens rootsy, vaak melancholiek en ingetogen.

Ook radio-optredens  bij TROS Muziekcafé, Giel! 3FM,  en AVRO’s Opium bevestigden dat volop.

Op vrijdag 10 met staat Qeuax Qeaux Joans op het podium van het Leidse Qbus, ongetwijfeld net als altijd met haar meer dan uitstekende band.

Daar kun je de vouw die een bescheiden fenomeen geworden is, dus op haar merites beoordelen:

vrijdag 10 mei, Qbus, 21:00 uur: Qeaux Qeaux Joans. Toegang: 10 euro, voorverkoop bij Plato en Velvet, reserveren via 06 – 42 96 71 77:

www.muziekhuis.nl/details.php?id=263

Meer dan een eerste indruk kun je overigens al krijgen zonder op te staan.

De sessie bij Opium staat nog steeds online:

http://avro.nl/opium/muziek/20121215_qeaux_qeaux_joans.aspx?r=1

Ook bij het terugluisteren van die live-songs blijkt Joans’ muziek toegankelijk genoeg om aan te spreken en tegelijk eigenzinnig genoeg om een eigen persoonlijkheid  te hebben, terwijl je als extraatje ook nog een interview van wel twee minuten kunt horen.

Verder zijn haar prachtige muzikanten goed hoorbaar, onder wie Shiner Twins-leden Jody van Ooijen op drums en Richard van Bergen op gitaar, terwijl bassist Andert Tijsma dan weer een tijdlang in de Shiner Twins inviel na de tragische dood van Dick Wagensveld.

Joans’ kwaliteit wordt bovendien onderstreept door de drie songs van dat debuut die Radio 6 al eerder online zette:

http://jazzjong.radio6.nl/2012/09/27/jazz-jong-nieuw-in-de-stream-tim-wes-tim-langedijk-en-qeaux-qeaux-joans

Verder is er ook beeld:

http://www.youtube.com/watch?v=Z4WBigb_WiQ

Het interview in NTR’s Kunststof is gelukkig nog altijd terug te horen en het interview met vpro’s 3voor12 kun je nog steeds teruglezen:

http://programma.ntr.nl/424/kunststof/archief/detail/aflevering/6000003050/Qeaux-Qeaux-Joans—zangeres

http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2012/december/Hollandse-Nieuwe-vd-Maand-Qeaux-Qeaux-Joans.html