HMV was ondanks alle moeilijkheden waarin de keten verkeerde, nog altijd tweede op de lijst met marktaandelen in de Britse entertainmentindustrie.

Ook die positie is het bedrijf nu kwijt, want het is zijn plek als op een na grootste entertainmentverkopers kwijtgeraakt aan supermarktketen Tesco. HMV staat nu pas op de vijfde plaats.

Dat komt doordat HMV failliet ging en doorstartte, maar wel met veel minder winkels. Daardoor daalde het marktaandeel van 7 april tot 9 juni tot 8,2 procent, terwijl dat over dezelfde periode van 2012 nog 16,8 procent was. Dat concludeert de Engelse marktonderzoeker Kantar Worldpanel op basis van onderzoek.

Amazon was al marktleider, maar zou het meest hebben geprofiteerd van de neergang van HMV. Dat zorgde namelijk voor een recordomzet voor de internetwinkel, vergelijkbaar met die van de kerstperiode van 2012.

Van de traditionele winkelketens zou Sainsbury’s het meeste voordeel hebben gehad van HMV’s problemen.

De hele top 10 van Britse entertainmentverkopers ziet er zo uit:Amazon – 23.4%
Tesco – 13.2%
iTunes – 11.3%
Asda – 10.5%
HMV – 8.4%
Sainsbury’s – 8.2%
GAME – 4.4%
Morrisons – 3.7%
Play – 2.6%
overige– 14.3%

http://www.mcvuk.com/news/read/hmv-suffers-severe-market-share-drop-tesco-up/0118407

Deze marktverschuiving zou de curator van de Free Record Shop overigens aan het denken moeten zetten, want het lijkt of hiermee de vrees van onder anderen Concerto’s Dick van Dijk bewaarheid wordt…..