Ja, wij vinden het ook lichtelijk gezocht, die hele Billboard Touring Awards, maar uitgereikt worden ze toch, dus vooruit…

De acts die het succesvolst waren met toeren krijgen een onderscheiding en daar heeft Billboard zowaar weer zeven soorten voor verzonnen, zodat het ook voor sponsors een interessante gebeurtenis wordt en geen tussendoortje.

Billboard onderscheidt de  Top Tour, de Top Draw, de Top Package Award, de Top Boxscore, de Breakthrough Award, de Concert Marketing & Promotion Award en de Eventful Fans’ Choice Award. Tot slot wordt ook nog een Billboard Legend of Live uitgereikt.

Inmiddels zijn in alle categorieën de genomineerden bekend en ervan uitgaande dat het je nog niet duizelt zijn de finalisten voor de  Top Tour Bon Jovi’s Because We Can Tour, Bruce Springsteen & the E Street Band’s Wrecking Ball Tour en Michael Jackson Immortal.

De genomineerden voor Top Draw, voor de hoogste bezoekersaantallen, zijn P!nk’s The Truth About Love Tour en opnieuw Bruce Springsteen en Bon Jovi.

De Top Package Award is helemaal een gezochte onderscheiding, want die wordt uitgereikt aan de tournee met de hoogste opbrengst van drie of meer acts. Genomineerd in die onwaarschijnlijke categorie zijn Jay-Z’s en Justin Timberlake’s Legends of Summer Tour met DJ Cassidy, Kenny Chesney’a No Shoes Nation Tour met Eric Church, Eli Young Band en Kacey Musgraves en de Taylor Swift Red Tour with Ed Sheeran ft. Joel Crouse, Brett Eldredge, Florida Georgia Line en Casey James.

De finalisten in de Top Boxscore strijden dan weer om de eer in de categorie concert met de hoogste opbrengst. Daarin gaat het tussen P!nk’s The Truth About Love in de Rod Laver Arena, Melbourne, Australië en de maar liefst twee nominaties voor de Rolling Stones’ 50 & Counting Tour, namelijk in Londen en Chicago.

De Breakthrough Award is dan weer voor acts die in het eerste decennium van hun carrière een grote tournee maakten. Daarin strijden Bruno Mars, Luke Bryan en One Direction om de eer.

Alsof dat nog allemaal niet meer dan genoeg is, zijn er ook nog  de Concert Marketing & Promotion Award en de Eventful Fans’ Choice Award. De eerste wordt toegekend door een panel van experts en de tweede door een verkiezing via internet.

De Billboard Legend of Live 2013 is inmiddels al wel bekend. Dat is de zelfs ons bekende countryveteraan George Strait.