Van Beach Boy Brian Wilson komen op 17 december onbekende opnamen van voor het begin van zijn carrière uit. Dat gebeurt alleen digitaal en dat is om kosten te besparen.

Onder die nummers zijn wat onbekende Beach Boys-songs, maar ook nummers van Wilson uit 1963. De meeste ervan zouden in de afgelopen jaren wel op allerlei bootlegs zijn uitgekomen, maar nooit officieel.

De reden dat dat nu toch gebeurt, lijkt vooral te naken te hebben met strategische overwegingen van Capitol, het label dat de rechten erop bezit: als de songs niet worden uitgebracht binnen vijftig jaar na opname, vervallen automatisch de rechten en worden ze publiek bezit. Dan zou er ook in de toekomst nooit meer een cent aan te verdienen zijn en dat voorkomt Capitol op deze manier.

Daarmee lijkt de release op The Bob Dylan 50th anniversary collection, die door Columbia werd uitgebracht in 2012 om dezelfde reden.

Alle details plus de songtitels zijn te vinden in dit artikel:http://www.examiner.com/article/brian-wilson-s-the-big-beat-1963