Phil Everly, de jongste broer van de Everly Brothers, is overleden in Burbank, Californië op vrijdag 3 januari. Hij was 74 jaar oud.

Phil Everly overleed aan de gevolgen van een chronische longziekte. De ziekte was het (logische) gevolg van het feit dat Everly zijn leven lang rookte.

Samen met zijn twee jaar oudere broer Don was Phil Everly een grote ster in country en rock vanaf 1958, toen zij hun eerste lp uitbrachten.

De twee hadden maar liefst 31 hits in de Billboard Hot 100, waarvan twaalf de top tien haalden. Zo hadden zij in 1960 een nummer een met Cathy’s clown, die destijds vijf weken op nummer een stond.

Andere nummers een waren Bye bye love, Wake up little Suzie, All I have to do is dream en Bird dog.

Hun handelsmerk was hun tweestemmige close harmony, die een inspiratie zouden zijn voor bijvoorbeeld Simon & Garfunkel, maar ook de Beatles en talloze anderen.

Zij bleven een duo tot 1973 en scoorden nog veel hits, hoewel de meeste in de VS niet veel meer deden.

Daarna gingen de broers met ruzie uit elkaar, al kwamen zij weer bijeen in 1983 en traden zij daarna nog altijd regelmatig samen op.

In 1986 werden zij opgenomen in Rock and Roll Hall of Fame en pas in 2001 in de  Country Music Hall of Fame:http://www.latimes.com/entertainment/music/posts/la-et-ms-phil-everly-of-the-everly-brothers-dies-at-74-20140103,0,2091176.story#axzz2pOGZF6cX