Nadat eerder Zweden en Duitsland stijgende muziekomzetten over 2013 bekendmaakten, zijn het nu Italië en Frankrijk die positief nieuws melden.

De Italiaanse FIMI (Federazione Industria Musicale Italiana) maakte bekend, dat de omzet in muziek verleden jaar steeg met vier procent in totaal tot 117,6 miljoen euro. Daarbij zijn dan alle inkomsten inbegrepen, inclusief reclame-inkomsten. Ook de directe verkoop van muziek steeg echter, zij het met twee procent.

Vanzelfsprekend was de toename van de digitale verkoop het grootst: achttien procent, terwijl die digitale verkoop toch slechts ongeveer een derde uitmaakt van de totale Italiaanse muziekomzet: 32 procent. Opvallend is, dat zowel streaming als downloads een groter marktaandeel kenden. Elders zakte de verkoop van downloads juist in, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk.

Daar nam de muziekverkoop toe met 2,3 procent, maar steeg het digitale marktaandeel slechts met 0.6 procent. De fysieke verkoop nam er toe met een procent.

Hoewel het dus gaat om minieme omzetstijgingen, is het zo ongeveer de eerste keer in tien jaar tijd dat er positief nieuws te melden is over de muziekverkoop…