White Stripes-zanger/gitarist Jack White gaat op Record store day proberen en wereldrecord te vestigen: hij wil ’s werelds snelst uitgebrachte plaat uitbrengen.

Op 19 april speelt hij in zijn eigen Third Man-platenzaak annex studio voor publiek een versie van het titelnummer van zijn aangekondigde lp Lazaretto. Die wordt vastgelegd op acetaat en vervolgens direct naar een perserij gebracht. Daar worden singles geperst, terwijl onderhand hoesjes worden gedrukt met daarop foto’s van het optreden.

Als ze klaar zijn, zijn ze te koop bij Third Man. Daarop moeten bezoekers wel een paar uur wachten, maar in de tussentijd speelt Whirlwind Heat en is er van alles te eten en te drinken.

Dat White is dit doet, is niet zo gek. Hij is een verklaard vinylfanaat en was in 2013 ambassadeur voor Record store day. Ook is hij lid van het bestuur van de Amerikaanse National Recording Preservation Foundation en maakte daaraan ook al eens 300.000 dollar over (220.000 euro).

Whirlwind Heat en White werkten al eerder samen: zo produceerde White in 2003 het debuut van de groep: Do rabbits wonder?

Platinum-leden van Third Man krijgen zowel White’s single als de speciale Record store day-release van Whirlwind Heat na afloop gratis mee.

Eerdere berichten over Jack White vind je in de categorie Nieuws.