Ray LaMontagne’s vijfde cd Supernova staat gepland voor 6 mei en inmiddels is in de VS de publiciteitscampagne rond dat album begonnen.

Het wordt de opvolger van de alom goed ontvangen God willin’ & the creek don’t rise. Dat album won een Grammy voor Best Contemporary Folk Album  en dus zijn de verwachtingen rond deze hooggespannen, in ieder geval bij LaMontagne’s label.

Voeg daaraan toe dat LaMontagne de songs opnam met hippe producr Dan Auerbach van de The Black Keys na in een persoonlijke crisis te zijn beland waarin hij de muziek zelfs definitief vaarwel wilde zeggen en de belangen zijn voldoende duidelijk.

Nu is Auerbach een nogal bepalende producer, om het mild uit te drukken. Dat bleek wel uit Dr. John’s Locked down, die een veel ruwer rockgeluid kende dat diens vorige albums.

Op LaMontagne’s site  streamen inmiddels drie songs van Supernova: het poppy uptempo titelnummer, het al eerder vrijgegeven, psychedelische Lavender en de rootsy, door samba beïnvloede ballad Airwaves.

Op de eerste twee drukt Auerbach inderdaad een bepalend stempel door het overheersende gebruik van toetsen en steelgitaar, die LaMontagne’s stem naar de achtergrond drukken. Dat vinden wij dan weer jammer, want die is samen met zijn talent voor het schrijven van goede melodieën zijn sterkste kwaliteit.

Toch zegt LaMontagne in een persbericht dat hij Auerbach gedetailleerde demo’s stuurde, waarin hij liet horen dat hij zijn stem minder bovenop de muziek wilde, maar die er in de plaats daarvan meer deel van wilde laten uitmaken.

Of wij dus net zo enthousiast zullen worden van de andere geluid van Superova als van de sound van God willin’ & the creek don’t rise, weten wij nog niet:http://www.raylamontagne.com