De beschuldiging op zich is niet nieuw, want anderen wezen ook al op de overeenkomst tussen Led Zeppelin’s ‘Stairway to heaven’ en Spirit’s instrumentale track ‘Taurus’.

Het is echter voor de eerste keer, dat een advocaat ervan overtuigd is, dat hij de zaak kan winnen. Dat hij juist nu de publiciteit zoekt, zal niet toevallig zijn: binnenkort komt de rerelease uit van ‘Led Zeppelin IV’.

Advocaat Francis Malofiy vertegenwoordigt de erven van Randy California, de gitarist van Spirit en de componist van Taurus.

Dat nummer dateert uit 1968, terwijl Led Zeppelin eind december van dat jaar en begin 1969 samen met Spirit optrad in Denver, Detroit, Atlanta en Seattle. Tijdens die optredens speelde Spirit het nummer ook.

Jimmy Page heeft altijd gezegd, dat hij ‘Stairway to Heaven’ pas in 1970 schreef tijdens een verblijf in een cottage in Wales.

Als Malofiy zijn zaak wint, is het de vraag hoeveel dat gaat opleveren. Experts schatten de waarde van Stairway to heaven op meer dan 560 miljoen dollar (409 miljoen euro), ofwel meer dan tien miljoen dollar (7,30 miljoen euro) per jaar.

Het is overigens de vraag of het tot een zaak komt: in eerdere gevallen waarin Led Zeppelin wordt beschuldigd van plagiaat, schikte de groep die zaken. Daarbij haat het om klassiekers als’Whole lotta love’, ‘Dazed and confused’, ‘Babe I’m gonna leave you’ en ‘The lemon song’.

Led Zeppelin en Warner Music hebben al aangekondigd, geen commentaar te zullen geven op de aanklacht:http://www.businessweek.com/articles/2014-05-15/led-zeppelins-stairway-to-heaven-vs-dot-spirits-taurus-a-reckoning