De essays in Zapdansen verschenen eerder in het Cultureel Supplement van NRC-Handelsblad.

Niet alle gaan ze over muziek en daarmee valt de bundel eigenlijk buiten het bereik van www.kippenvel.net. Toch maken we er graag een uitzondering voor, want in vele komen uiteenlopende muzikanten voor als Elvis Presley, de verlamde songschrijver Doc Pomus, Bob Dylan (diverse keren) en de Nederlandse punkband Ivy Green.

Zes andere gaan in hun geheel over verschillende soorten popmuziek en vooral ook wat die voor Bentz van den Berg betekent: onderwerpen zijn Dusty Springfield, Queen’s Bohemian Rhapsody, Wilson Pickett, Doris Duke en haar producer Swamp Dogg Williams.

Ze zijn alle scherp en vol emotie, associatief en intelligent geformuleerd. Bovendien is er het essay Geluiden met vleugels.

Alleen dit impressionistische, hoogst persoonlijke stuk, opgedragen aan Arie Romeijn, de overleden eigenaar van het inmiddels in Concerto opgegegane Get Records, maakt het de moeite waard de bundel aan te schaffen.

Bentz van den Berg beschrijft daarin associatief, beschouwend én emotioneel  hoe je kunt verzeilen in een situatie dat je graag tot elkaar wilt komen, maar dat pas kunt op het moment dat het definitief te laat is. De desolate schoonheid van de eenzaamheid die het stuk ademt, maakt dat iedere schrijver zal willen dat hij het geschreven had.

ISBN 90457 0018 2