Het al in 2006 verschenen ‘Klein cultureel woordenboek van de popmuziek’ werd geschreven door het duo Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis.

Van beiden is bekend dat het liefhebbers zijn van popmuziek: Leo Blokhuis is misschien tot zijn eigen tegenzin bekroond tot ‘popprofessor’ en is op allerlei manieren bezig popmuziek onder de aandacht te brengen: op de radio, via internet en in het theater.

Ook Van Nieuwkerk is een echte liefhebber. Hij geniet niet alleen zichtbaar van de dagelijkse korte optredens van allerlei artiesten in zijn dagelijkse talkshow De Wereld Draait Door, maar is ook zichtbaar gelukkig als presentator van de Top 2000 á gogo tussen kerst en oud en nieuw.

Samen schreven de twee dit boek, dat alfabetisch een groot aantal begrippen en artiesten beschrijft.

In het voorwoord wordt gesteld, dat in dit boek slechts de grote lijnen van de popmuziek beschrijft. Het gaat echter toch redelijk vaak voldoende de diepte in om ook de gevorderde popliefhebber te kunnen boeien, al was het maar omdat die het al lezend net zo makkelijk helemaal eens is met een lemma als hartstochtelijk oneens.

ISBN 90-414-0891-6