Platenfirma’s investeren nog altijd een derde van hun inkomsten in de ontwikkeling en marketing van artiesten. Ondanks de crisis in de muziekindustrie en de stteds belangrijker wordende concerten blijven ze de belangrijkste investeerders in de carrière van artiesten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van IFPI, de internationale belangenvereniging van muziekproducenten en WIN, het forum voor de onafhankelijke muziekindustrie.

De afgelopen tien jaar halveerde de omzet van platenmaatschappijen als gevolg van muziekpiraterij op het internet. Daardoor zijn beursgenoteerde bedrijven als concertpromotors  Live Nation en AEG en Apple, dat met zijn revolutionaire iPod en muziekwinkel iTunes het traditionele distributiemodel in de muziek enorm veranderde.

Dat wil echter niet zeggen dat de rol van de muziekindustrie is uitgespeeld. Platenfirma’s besteden zo’n 5 miljard dollar per jaar (3,7 miljard euro) aan de marketing van artiesten. Zestien procent gaat naar het zogenaamde Artist & Repertoire: de ontwikkeling van carrières van nieuwe artiesten. Een op de vier artiesten bij een doorsnee platenmaatschappij is recent onder contract genomen.

De muziekindustrie blijft een belangrijke schakel tussen het internet, waar jong talent wordt ontdekt, en het livecircuit. ‘Succes op concertpodia begint bij de A & R-afdeling van een platenfirma’, citeert het onderzoek U2-manager Paul Maîtresses.