Don Henley en Glenn Frey waken als adelaars (flauw, inderdaad…) over de nalatenschap van Eagles, de band die zij periodiek leven inblazen in het golden oldie-circuit.

Henley brak al eerder de staf over Frank Ocean en Okkerville River en sleepte recent overhemdenfabrikant Duluth Trading Company voor de rechter wegens vermeend inbreuk op onder meer het merkenrecht. Nu is William Shelley aan de beurt, de bezitter van een uitgebreid archief aan concertopnamen van onder anderen Rolling Stones, Fleetwood Mac en Eagles.

Shelley Archives vertoont die films blijkbaar namelijk al jarenlang tegen betaling en wordt als gevolg daarvan nu door Henley en Frey aangeklaagd vanwege het overtreden van het copyright en van het maken of gebruiken van bootlegs.

Dat zou goed kunnen, want Shelley Archives bezit meer dan 100.00 rollen 35- en 16-millimeterfim en dat beloopt in totaal meer dan tienduizend uur. Daarbij zijn tv-optredens, promofilms, interviews, outtakes en zelfs eigen opnamen van bandleden.

Shelley organiseerde vertoningen als Fleetwood Mac: Rare Performances 1960s-1980s en The Rolling Stones 1964-1975: the Brian Jones and Mick Taylor years. Daar werden niet alleen films vertoond, maar ook Q& A-sessies met Shelley als presentator.

Toen Shelley een voorstelling plande voor oktober waarbij filmmateriaal van Eagles zou worden vertoond, eisten Henley en Frey dat die zo worden afgelast, maar Shelley liet hem doorgaan. Nu eisen de twee de inbeslagname van de complete collectie van Shelley Archives.

Eerdere berichten over Don Henley’s juridische activiteiten vind je in de categorie Nieuws.