Zaterdag 17 april a.s. is het International Record Store Day.

Die dag vond in 2008 voor het eerst plaats in Amerika. In dat jaar werd het voor het eerst het bestaan van onafhankelijke Amerikaanse platenwinkels gevierd, maar vorig jaar woei het initiatief al over naar honderden onafhankelijke platenwinkels in Japan, Australië en Europa, inclusief enkele Nederlandse.

Dit jaar wordt International Record Store Day ook in Nederland groot aangepakt om de veelal onafhankelijke en in ieder geval gespecialiseerde platenzaken en hun uitgebreide assortiment onder aandacht te brengen.

Op 17 april zijn in die zelfstandige platenwinkels speciale releases in beperkte oplage te koop op cd en op vinyl en zullen bovendien ook Nederlandse artiesten in platenzaken optreden, signeren of workshops geven.

Op www.recordstoreday.com/Venues?country=Netherlands is inmiddels een lange lijst van Nederlandse cd-zaken te vinden die meedoen aan deze eendaagse actie.

Daaronder zijn onder meer Concerto en Fame in Amsterdam, filialen van Plato en Velvet en écht onafhankelijke zaken als Northend in Haarlem-Noord te vinden.

Meer informatie over de ingekochte speciale releases en optredens van artiesten is te vinden op de sites van de deelnemende cd-zaken.

Ook die zijn aan te klikken op www.recordstoreday.com/Venues?country=Netherlands