Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Koffie na concert slecht?

juli 7th, 2016 at 9:56

Een nieuwe wetenschappelijk onderzoek lijkt aan te tonen, dat het drinken van koffie op de dag na een concert slecht is voor het gehoor.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het University Auditory Sciences Laboratory van de Canadese McGill University en gepubliceerd in een tijdschrift met de op zijn minst bijzondere naam JAMA Otolaryngol Head Neck Surgery, staan de uitkomsten van proeven waarbij vrouwelijke albinocavia’s werden blootgesteld aan cafeïne, een constante toon van 110 decibel of beide.

Bij de albinocaviaatjes die het ongeluk hadden beide te moeten verduren, herstelde het gehoor zich veel langzamer dan bij beide andere groepen.

In het vijftien dagen durende onderzoek bleek, dat de het gehoor van de groep die alleen onderworpen was geweest, bijna volledig was hersteld. Zij ondervonden alleen nog gehoorschade binnen de frequentie van 20 kHz.

De groep die zowel cafeïne als geluid toegediend had gekregen, had gehoorproblemen in de frequenties van acht, zestien en 25 kHz. Bovendien werd dit na vijftien dagen nog erger.

Het verband met concerten is duidelijk, omdat die meestal een geluid produceren van tussen de 100 en 120 decibel.

Dee geluidsproef werd overigens heel aequaat Acoustic Overstimulation Events genoemd:

http://archotol.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2498969

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26940042

 

Comments zijn gesloten.