Wij breken van tijd tot tijd graag een lans voor niet-commerciële, publieke Amerikaanse radio.

De NPR is er ‘voor wie de nuance zoekt’, om maar eens in onbruik geraakte slagzin van NRC-Handelsblad tot leven te kussen, maar levert ook verdieping en onverwachte invalshoeken op allerlei terrein.

De website is een escape room waaruit het moeilijk ontsnappen is en daardoor beperken we ons tot het signaleren van de mogelijkheid het nieuwe album van David Byrne in zijn geheel te streamen.

Over ‘American Utopia’ is uiteraard voorpubliciteit geweest en daarin benadrukte Byrne, dat zijn tien nieuwe songs geen verzonnen wereld beschrijven, maar juist een poging zijn de wereld te beschrijven waarin we nu leven. Byrne vindt, dat die wereld van ons eist dat we ons afvragen of het anders kan en of het beter kan.

De songs zijn namelijk oprecht en niet ironisch bedoeld. De titel van het album staat dan ook voor verlangen, frustratie, ambitie, angsten en hoop over wat er ook mogelijk is.

Byrne zei zich namelijk niet neer te leggen bij de verbijstering die hij voelt, al heeft hij ook geen antwoorden voorradig.

Hij zei zeker te weten dat hij niet de enige is die zich dingen afvraagt, maar ook niet de enige die een klein beetje hoop wil houden en zich dus niet helemaal wil overgeven aan wanhoop en cynisme. Dat is niet makkelijk, stelt hij, maar muziek helpt.

Dat kun je nu voor jezelf uitmaken, want ‘American utopia’ is in zijn geheel te beluisteren via de site van de NPR, terwijl je onderhand de bedachtzame, maar enthousiaste recensie van Bob Boilen kunt lezen.

Natuurlijk kun je zeggen, dat de NPR daarmee aan de leiband van de commercie loopt, want uiteraard hoopt Byrne dat je zijn album zo goed vindt, dat je het zult kopen en bovendien klinkt tussen sommige tracks een enkele keer een reclame voor een album van een andere band, maar ‘American Utopia’ wordt daarmee nog geen music for the masses.

Zo weten wij bijvoorbeeld nog helemaal niet wat we ervan moeten vinden, maar we hebben nog tot 9 maart de tijd, want dan komt het album uit:

www.npr.org/2018/03/01/589142182/first-listen-david-byrne-american-utopia