Dat Dire Straits nooit meer bij elkaar zal komen, is iets waar wij al lang mee kunnen leven, vooral doordat de muziek van de ooit door ons bewonderde groep snel oninteressanter werd.

Na het naamloze debuut en ‘Communiqué’, die beide duidelijk waren geïnspireerd door JJ Cale,  verliet fijne drummer Pick Withers de band en bleek de muziek op ‘Making movies’ te zijn uitgegroeid tot stadionrock, al staan bijvoorbeeld op late albums ‘Brothers in arms’  en ‘On every street’ nog wel een stel heel mooie, verstilde  songs.

De publiciteitsschuwe Mark Knopfler bleek na het definitief uiteenvallen van de groep bij diverse gelegenheden tegen een hereniging. Zelfs bij het opnemen van zijn geesteskind in de Rock and Roll Hall of Fame kwam hij eerder dit jaar niet opdagen….

Desondanks gaat nu de Dire Straits Legacy toeren door de VS. Daarin zitten muzikanten die in de diverse latere bezettingen weliswaar deel uitmaakten van de groep, maar geen originele of bepalende leden waren. Zo ontbreekt bijvoorbeeld ook bassist John Illsley, het enige groepslid dat naast Mark Knopfler tijdens alle bezettingen meespeelde.

Illsey heeft zich trouwens al eerder tegen dergelijke adhoc-groepen gekeerd, want er was al eens een samenwerking die zich the Straits noemde. Hij had ze gevraagd een andere naam te kiezen, doordat het in wezen om een tribute band ging.

 

Dat lijkt hier ook het geval, al zegt het persbericht: ‘The DSL Dire Straits Legacy project was born from our love and respect for the music of Dire Straits, and to bring the music to fans who have been starved of hearing it played live by the musicians who made it, for far too long.’

 

Daarnaast beloven toetsenist Alan Clark, percussionist Danny Cummings, saxofonist Mel Collins en gitarist Phil Palmer, aangevuld met Tom Petty and the Heartbreakers-drummer Steve Ferrone, producer Trevor Horn op bas, toetsenist Primiano DiBiase en zanger Marco Caviglia. Overigens ook ‘a couple of other tunes we’ve been involved with.’ Dat levert voldoende jukeboxmogelijkheden op, bijvoorbeeld het even lege als virtuoze producerswalhalla ‘Video killed the radio star’ van the Bugles, nummers van het Yes-album ‘Drama’ en het complete oeuvre van Tom Petty.