De Britse Association of Independent festivals (AIF) maakt zich zorgen om de positie die concertorganisator Live Nation inneemt op de Engelse festivalmarkt.

Het organiseert niet alleen een aantal van de grootste festivals van het Verenigd Koninkrijk, zoals Latitude, het Isle of Wight Festival, Reading and Leeds, Parklife en Lovebox. Daarmee heeft het niet een marktaandeel van 26 procent opgebouwd bij festivals van 5000 bezoekers of meer,  terwijl de nummer twee niet verder komt dan acht procent.

Bovendien vraagt Live Nation ook relatief kleine acts exclusief op evenementen op te treden die door het bedrijf worden georganiseerd.

Om die reden heeft de AIF de Britse concurrentiewaakhond CMA gevraagd concertorganisator Live Nation te onderzoeken. Die dominantie is volgens de AIF schadelijk voor de onafhankelijke festivals, doordat het nieuwe initiatieven in de kiem smoort.

Intussen maken wij geen flauwe grappen over het paradoxale feit, dat onafhankelijke festivals zich dan weer verenigen in een organisatie in het land waar het individualisme zo ongeveer is uitgevonden…