Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Jeffrey Halford & the Healers – West towards South

mei 5th, 2019 at 11:53

Floating Records 193483477466

overtuigend regisseur

Op zijn tiende album schetst bluesy singer-songwriter en gitarist Jeffrey Halford in vijf door hem alleen en vijf samen met toetsenist-percussionist en co-producer Adam Rossi geschreven songs de levens van twee Amerikaanse broers.

Hij speelt ze samen met zijn Healers: Rossi en bassist Bill MacBeath, plus een handvol gastmuzikanten: Scott Amendola en Rob Hooper – drums, Dave Coltrara en Kevin White – bas, Tom Heyman – gitaar en steelgitaar, Mark Karan en Don Rossi – gitaar en Alyssa Joy Claffi – fiddle. Dat Halford ook op voorganger ‘Lo-fi dreams’ met MacBeath, Rossi, en Heyman samenwerkte en met de twee laatsten ook al op ‘Rainmaker’, is goed te horen. Het geluid is even hecht als losjes en de songs lijken live te zijn ingespeeld.

Daarbij combineert Halford elementen uit folk, blues, rock ‘n’ roll en americana tot een sfeervol en indringend geheel zonder die genres te versmelten. De nadruk op de ruimtelijk opgenomen, felle gitaren houdt de thematisch verbonden songs echter moeiteloos bijeen.

Ze klinken open en dreigend en illustreren het gedoemde verhaal van de broers Ambrose en Cyrus, gezien door de ogen van de eerste: hoe ze besluiten te ontsnappen aan het leven van hun overleden vader, hoe ze naar het zuiden trekken om goud zoeken en dat ook inderdaad vinden en hoe juist dat ze tenslotte uit elkaar drijft.

Halford blijkt opnieuw een sterke componist, zanger en gitarist die in tien beeldende songs een western noir bezingt waarbij geen beelden nodig zijn.

 

***1/2

Comments zijn gesloten.