Dat Tom Waits een zijn songs een acteur is, weten wij al heel lang. Dat is hij natuurlijk ook tijdens zijn optredens, net als in de tv-interviews in talkshows en tijdens de zeldzame vraaggesprekken met de schrijvende pers.

Sinds zijn rol in Sylvester Stallone’s ‘Paradise alley’ uit 1978 heeft hij echter ook nog een groot aantal filmrollen en -rolletjes gespeeld, waarbij hij met groot kennelijk plezier in de huid van alweer andere personages kroop.

De Amerikaanse filmjournalist Leigh Singer maakte ter ere van Waits’ verjaardag, alweer enige tijd geleden, een video-essay waarin hij verband legt tussen die filmrollen en zijn songs, anekdotes en publieke optredens. 

Singer kondigt dat essay zo aan: ‘Not every great artist is a great performer. But whether he’s playing, among many others, the pleading hooker sending a ‘Christmas card from Minneapolis’ on ‘Blue Valentine’, or the weak-willed limo driver in Robert Altman’s ‘Short Cuts’; or simply ‘Tom Waits’, the supremely entertaining talk show guest or arcane trivia-laden interviewee who rarely lets anything truly personal slip, Tom Waits has never lost that feel for either. His performances, on film and in music, are a key part of his art.’

Dat is een interessante introductie:

www.youtube.com/watch?v=Oncg1WJP8uU&feature=youtu.be