In Chicago is de Pilgrim Baptist Church is eerder deze week tijdens de daar heersende stormen verder beschadigd.

Het gebouw was bestemd om het National Museum of Gospel Music te huisvesten, al werd het al in 2006 zwaar beschadigd bij een brand.

In 2017 begon de kerk met het inzamelen van geld en de hoop is nu dat de nieuwe schade de plannen in een stroomversnelling zal brengen.

Chicago en de staat Illinois hebben samen tien miljoen dollar (een kleine 8,5 miljoen euro) toegezegd, maar de plannen zouden in totaal zo’n 48 miljoen dollar (bijna 41 miljoen euro)kosten.

De keuze voor de kerk was niet toevallig, want Thomas A. Dorsey was er de dirigent van het kerkkoor van ergens in de jaren dertig tot het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Dorsey schreef veel gospelklassiekers als ‘Precious Lord, take my hand’, ‘Old ship of Zion’ en ‘I’m going to live the life I sing about in my song’. Zijn songs werden onder anderen gezongen door Mahalia Jackson, de Dixie Hummingbirds en Bessie Griffin, maar ook door Elvis Presley, Johnny Cash en min of meer recent nog door Kara Grainger op haar debuut ‘Grand and green river’:

https://chicago.suntimes.com/2020/8/11/21363877/pilgrim-baptist-church-wall-collapse-windstorm-gospel-museum