Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Tip Jar – One lifetime

februari 18th, 2021 at 10:03

www.tipjar.nl

de cirkel rond.

 

Arianne Knegt en Bart de Win zetten elf songs op hun alweer vijfde Tip Jar-album. Ze speelden ze met gitarist en steunpilaar Harry Hendriks, gitarist BJ Baartmans én Texaanse vrienden als bassisten Bill Small en Ron Flynt. Die namen hun partijen thuis op, net als Walt Wilkins zijn incidentele zang. Ook violist Joost van Es en klarinettist Gilead Atzmon duiken weer even op.

Eric van de Lest was als co-producer naast het duo verantwoordelijk voor het open en intieme geluid. Daarin besteedden de drie veel aandacht aan zijn kenmerkende accenten op drums en aan de daar vaak intelligent omheen spelende bassen. Zo blijft er ruimte voor de toetsen van De Win: soms sierlijk, soms swingend, maar altijd bepalend.

Dit album is stilistisch een logisch vervolg op voorganger ‘Onward’, maar is daar ook een muzikale verbreding én verdieping van: Knegt en De Win putten op een natuurlijke manier uit al hun invloeden. Ze schreven met elkaar en met Small, Flynt en Wilkins rijke, afgeronde melodieën met invloeden uit roots, folk, gospel en bluegrass, terwijl vaak ook weer jazz doorklinkt. Daardoor doet het album denken aan de drie die De Win maakte met zijn band The simple life.

De muziek vult steeds zíjn zang en die van Knegt aan. Beiden zingen eerste stem, terwijl ze samen heel mooie harmonieën laten horen. Ze klinken vaak opvallend soulvol, bijvoorbeeld in het melancholieke ‘Best year of our life’. Hun vaak introspectieve teksten zijn dan ook autobiografisch getinte liefdesverklaringen aan de muziek én aan elkaar.

 

****

De recensie van ‘Onward’ vind je in de categorie Recensies roots.

 

 

Comments zijn gesloten.