Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Pervis Staples overleden

mei 14th, 2021 at 13:40

Naar nu pas bekend is geworden, is Pervis Staples, ooit lid van The Staple Singers, thuis in Dolton, Illinois overleden op 6 mei jl. Hij was 85 jaar oud.

Pervis Staples was de zoon van Roebuck ‘Pops’ Staples, de leadzanger en gitarist van de gospelgroep die hij in 1948 in zijn woonplaats Chicago oprichtte met daarin zijn dochters Cleotha, Yvonne en Mavis plus Pervis, zijn enige zoon.

Pervis groeide op met onder anderen de jonge Sam Cooke en Lou Rawls, met wie hij op straat en in de huiskamer zong.

Later was juist Pervis degene die zijn vader ervan overtuigde dat de Staple Singers ook andere nummers moesten zingen dan alleen gospel. Zijn vrienden van weleer deden dat immers ook en scoorden daarmee  grote hits.

Pops Staples had reserves bij dat plan, maar voelde wel voor het opnemen van songs met een boodschap. Zo namen de Staple Singers bijvoorbeeld ‘A Hard Rain’s a-Gonna Fall’ op, ook doordat Pervis in het begin van de jaren zestig met Bob Dylan bevriend was geraakt in het festivalcircuit.

Pervis maakte ongeveer twintig jaar deel uit van de familiegroep, maar stapte er na het uitkomen van ‘Soul Folks in Action’ in 1968 uit, ironisch genoeg vlak voordat de Staple Singers hun grootste successen zouden boeken.

Zijn zus Mavis legde de oorzaak bij het feit dat hij in dienst was geweest en daardoor zichzelf wilde zijn in plaats van de zoon van zijn vader.

Pervis werd de manager van The Emotions, een succesvolle groep uit Chicago die ook de overstap maakte van gospel naar rhythm ‘n’ blues en disco en opende een nachtclub in de stad, Pery’s House.

Pervis werd in 1998 net als de andere Staple Singers lid gemaakt van de Rock & Roll Hall of Fame. Ook ontving de groep een Grammy Lifetime Achievement Award in 2005.

 

Mavis Staples is het laatste nog levende lid van de Staples, want ‘Pops’ Staples overleed in 2000, Cleotha in 2013 en Yvonne in 2018.

 

Eerdere berichten over de leden van de Staple Singers vind je in de categorieën Nieuws, Dossier Ook al dood…, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Concerttips en De rode draad.

 

 

 

Comments zijn gesloten.