www.bayoumosquitos.com

meer dan feestelijk.

Voor hun vierde album namen de Bayou Mosquitos maar liefst zestien songs op. Die zijn net zo authentiek en veelzijdig als op hun vorige drie, want de cd is een echte staalkaart van de rootsmuziek: texmex natuurlijk, maar ook New Orleans-funk, klassieke soul, ballads van onder anderen John Prine, John Hiatt en James Taylor en uiteraard ook songs van The Band. Daartussen zitten dan ook nog twee nummers van zanger en slidegitarist Abel de Lange zelf, die naadloos opgaan in het geheel.

Het tekent de liefde voor allerlei americana van De Lange, Marius Bos – accordeon, piano, orgel en zang, Ad van Beusekom – staande bas en zang en Louis ter Burg – mandoline, dulcimer, shuitar en percussie.

Zij vormen de huidige bezetting van de groep, die dit jaar ook maar liefst dertig jaar bestaat.

De cd zit dan ook in een ‘plakboek’ waarin op een even impressionistische als interessante manier de geschiedenis van de band wordt geïllustreerd.

Die geeft een goed beeld van hun lange muzikale historie in binnen- én buitenland, inclusief een liveoptreden bij Kippenvel in 2010, en eert zowel de huidige leden als die uit vorige bezettingen: Kees van der Voorn, Rick ter Horst, Chris Langerhorst en Evert Willemstein.

De zestien songs zijn de soundtrack bij, want de groep voelt zich even goed thuis is swingende feestmuziek als in tranentrekkers.

Voeg daaraan gastoptredens toe van bijvoorbeeld Tineke Schoemaker, Jeroen Kramer, Beatrice en Vera van der Poel en Jan Donkers en het recept voor een vitale en veelzijdige band is compleet.

 

***1/2

 

‘Compadres’ kun je uiteraard bestellen via:

http://www.bayoumosquitos.com

 

De recensie van ‘Delta Darlings’ vind je in de categorie Recensies roots en een aankondiging van het optreden van destijds inderdaad in Kippenvel Live: aankondigingen.