Eric Clapton heeft zijn antivaccinatiestandpunt nog maar eens duidelijk gemaakt in een nieuwe song.

‘This Has Gorra Stop’ is een uptempo bluesshuffle, waarin Clapton onder meer zingt: ‘I can’t take this B.S. any longer/ It’s gone far enough/You wanna claim my soul/You’ll have to come and break down this door’.

Daarbij staat B.S. uiteraard voor bullshit, maar met het gebruik van dat woord wil hij ons blijkbaar niet kwetsen.

Het animatiefilmpje bij het nummer toont in de instrumentale introductie al een blijkbaar onheilspellend bedoelde vergadering aan een ronde tafel en rond de veertigste seconde een eindeloze, sjokkende rij mensen die naar een barak lopen met een schoorsteen waaruit een rookpluim opstijgt. Dat beeld wekt toch minstens heel even de associatie met de vergassing van joden in Duitse vernietigingskampen in W. O. II, al kan Clapton natuurlijk betogen dat we ons dat maar inbeelden.

In het vervolg van het filmpje zijn onder meer mensen te zien die succesvol worden beïnvloed door een spreekwoordelijke snoodaard, de onvermijdelijke poppenspeler die mensen aan een touwtje heeft en een individu die vecht voor rechtvaardigheid, maar het aflegt ‘het systeem’.

Vanaf ongeveer twee minuten lijkt het filmpje vooral de verderfelijke invloed van de mobiele telefoon en de tv op de meningsvorming van de voorstanders van vaccinatie te willen benadrukken, terwijl het merkwaardig genoeg tegelijkertijd ook de milieuvervuiling aanklaagt: smeltende ijskappen, bosbranden en dode vissen.

Hoe dringend dat laatste probleem ook is, het verband met het eerste ontgaat ons helaas volledig.

Clapton beklaagt dan ook het lot dat zijn kinderen te wachten staat, helemaal doordat het icht aan het einde van de tunnel de ‘Southboud train’ blijkt te zijn.

Dat zingt hij, terwijl nog meer gehersenspoelde mensen te zien zijn:

 

 

Eerdere berichten over Eric Clapton, inclusief die over zijn afkeer van de anticoronamaatregelen, de vaccinaties en zijn samenwerking op dat terrein met Van Morrison, vind je in de categorie Nieuws.