Suburban BURBCD223

 

indrukwekkende balans.

 

Op zijn nieuwe solo-cd zette de zwarte Texaanse soulzanger Malford Milligan twaalf songs. Hij schreef er tien, vaak met hulp van gitarist-producer Jack Hustinx, sologitarist Eric van Dijsseldonk of toetsenist Roel Spanjers, allen Southern Aces, en een met songschrijver Christon Kloosterboer. Ook nam hij opnieuw een song op van de in 2009 overleden singer-songwriter Stephen Bruton, een goede vriend van hem, en staat op de cd-versie nog ‘Until The Rain’, een bonussong van JW Roy en Connor James Thuote.

De nummers hangen nauw samen: Milligan bezingt de door rassentegenstellingen verscheurde VS en zijn eigen positie daarin. Zijn intense teksten en zang werden veroorzaakt doordat hij vanuit Eindhoven, zijn tweede thuis, moest toekijken toen Black Lives Matter ontplofte. Door dat onthutsende treurspel en doordat hij niet naar zijn vrouw en familie kon als gevolg van de reisbeperkingen vanwege corona, braken zijn onverhuld autobiografische teksten vrij. Die zijn niet alleen gebaseerd op wat hij in die periode hoorde, zag en las, maar ook op zijn jeugd als zwarte albino in een gesegregeerd Texas.

In het dreigende titelnummer bezingt Milligan in zijn even kenmerkende als emotionele stijl de teloorgang van de Amerikaanse droom van zijn ouders in accurate metaforen, met de zwaar groovende Southern Aces achter hem: drummer Fokke de Jong en bassist Roelof Klijn creëren al voortjagend een onheilspellende sfeer. Over Hustinx’ ritmische, alom aanwezige  slaggitaar legt Spanjers gierende accenten op Hammond B-3, jankt Van Dijsseldonk op slidegitaar en zingen Hustinx’ en Spanjers’ aan het eind huiveringwekkende koortjes. Die overdonderende opener blijkt nog maar de opmaat van een uitzonderlijk goede combinatie van rootsrock, rhythm ‘n’ blues, gospel en Southern soul.

Daarin bezingt Milligan niet alleen de achtergestelde positie van de zwarte Amerikanen en zijn persoonlijke situatie én idealen, hij sluit ook aan bij een lange soultraditie: Bruton’s ‘This Old World’ echoot thematisch Curtis Mayfield’s ‘People Get Ready’ en ‘Freedom Ain’t Free’ Mann en Weil’s ‘None Of Us Are Free’.

Hecht en fel begeleid door de Southern Aces smeekt Milligan expressief om begrip en belijdt hij zijn wanhoop, terwijl hij in het afsluitende, ingetogen ‘Wake Up’ toch nog de kracht vindt om idealistisch te zijn.

Dit live ingespeelde studio-album is paradoxaal genoeg muzikaal en inhoudelijk een triomfantelijke bevestiging van de zeldzame klasse van Malford Milligan én zijn Southern Aces en dus ook een even indringende als overtuigende rootsklassieker in spe.

 

*****

 

Eerdere berichten over Malford Milligan and the Southern Aces vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet en Concertips.

 

De recensie van ‘Life Will Humble You’ vind je in de categorie Recensies roots.