In het derde nummer van Neil Young and Crazy Horse’s  voor 10 december as. aangekondigde album ‘Barn’ klinken Young en zijn gezellen vertrouwd in ‘Welcome Back’.

In de zoekende gitaarballad volgen Nils Lofgren, Billy Talbot en Ralph Molina Young’s gitaar op kousenvoeten: drummer Molina bespeelt zijn drums in de beste minimalistische jazztraditie met brushes, de ook al zittende bassist Talbot zoekt zijn noten zo ingespannen naar Young’s handen kijkend dat je denkt dat de vier deze song voor het eerste spelen en Lofren kringelt ontspannen met zijn gitaar om Young’s stem en lome solo’s heen.

Young opent met ‘Gonna sing al old song tot you right now, one that you heard before/Might be a winndow to you soul that I can open pen slowly’ en dat is dan ook precies wat er gebeurt:

Young en de zijnen cirkelen rond hun eigen muzikale mysterie zonder het te openbaren.  

Tot een ontlading komt het niet, maar juist daardoor blijft ‘Welcome Back’ bijna negen minuten lang spannend:

Hiervoor bracht Young van ‘Barn’ al het akoestisch voortkabbelende ‘Song of the Seasons’ en het weinig verrassend rockende ‘Heading West’uit.

Eerdere berichten over Neil Young mét en zonder Crazy Horse vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Dossier Crisis in de platenindustrie  en Dossier Popmuziek en politiek.

De recensie van ‘Homegrown’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter en die van ‘Colorado’ in Recensies rock.