In een interview met Stereogum heeft David Crosby nog maar eens uitgelegd, waarom hij zijn muziek van Spotify heeft laten verwijderen.

Daarin verdedigt hij Spotify’s vrijheid om Joe Rgan aan het woord te laten, maar ook zijn eigen vrijheid daarmee niets te maken willen hebben.

Zo verdedigt hij de samenvatting van Voltaire’s ideeën zoals in 1906 geformuleerd door diens biograaf Evelyn B. Hall onder het pseudoniem S. G. Tallentyre in ‘The Friends of Voltaire’: ‘Ik keur af wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen tot de dood verdedigen.’

Hij vindt Rogan namelijk niet echt indrukwekkend, maar hij vindt dat Rogan het recht heeft om zijn vullis te spuien end at Spotify het recht heeft dat beschikbaar te maken.

Als Crosby een marktkraam had, zou hij echter niet naast een verkoper van bedorven vlees willen staan, zo voegt hij daar beeldend aan toe: Rogan laat zich immers discriminerend uit over Afro-Amerikanen en laatdunkend over vrouwen.

Toch was Rogan slechts de laatste spreekwoordelijke druppel die zijn emmer deed overlopen: in de rest van het interview herhaalt Crosby nog een keer zijn verwijten dat de Spotify een slechte kwaliteit geluid levert én slecht betaalt.

Hij voorspelt dan ook dat hij ondanks de recente verkoop van de rechten op zijn songs over een paar jaar blut al zijn en zijn huis zal moeten verkopen, doordat hij niet meer kan optreden.

Zijn ten-einde-raad aan jonge muzikanten is dan ook: wordt geen muzikant…

www.stereogum.com/2176699/david-crosby-spotify-joe-rogan-new-album/interviews/qa/

Eerdere berichten over David Crosby vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Concerttips en De rode draad.

Een concertrecensie van David Crosby van zijn set tijdens het Once in a Blue Moon-festival in 2018 in het Amsterdamse Bos vind je uiteraard in de categorie Concertrecensies.

De recensie van ‘If I Could Only Remember My Name -50th Anniversary Expanded Edition’ vind je uiteraard in de categorie Recensies singer-songwriter.