Van singer-songwriter VanWyck is een vierde album aangekondigd: ‘The Epic Tale of the Stranded Man’ komt op 8 april aanstaande uit.

Het is een thematisch album dat gaat over een man die een donker verleden heeft en aanspoelt op een eiland, terwijl hij niet meer weet wie hij is. Ook is er een vrouw die hem wil redden, een klassiek thema met andere woorden, al ligt het gevaar van een al te symbolisch, topzwaar album op de loer.

Single ‘Maybe, Maybe Not’ is een prettig voortrollend uptemponummer waarin drums en knisperende gitaren het tempo aangeven, terwijl VanWycks hoofdpersoon zich in het refrein emotioneel afvraagt wat er zou gebeuren als ze niet meer omkijkt, maar doorloopt. In het couplet zingtzegt zij met haar onderkoelde parlando.

Het ook al te beluisteren ‘I Was Inncocent’ is zowel muzikaal als tekstueel dreigender, want de tekst lijkt een pleidooi voor de onschuld van de hoofdpersoon, maar is in feite een bekentenis, terwijl het lome ritme, het zoemende orgel en de terloopse gitaar langzaam naar een crescendo toewerken. Bovendien slaat VanWycks stem tijdens de zich langzaam ontvouwende zelfbeschuldiging af en toe emotioneel maar beheerst over.

Prettige bijkomstigheid is dat in beide songs geen strijkers te horen zijn, waardoor VanWycks stem niet wordt ondergedompeld of afgevlakt.   

Hoewel alleen deze twee songs pas uit zijn, heeft americana-uk.com al een recensie van het hele album op de site.

Die maakt nieuwsgierig naar het geheel, zowel door de beschrijving van de verschillende songs en de positieve toon als het eindoordeel:10/10.

Dat is een oordeel dat je als recensent met grote reserve geeft, want dan moet je toch echt hebben kunnen aantonen dat dat hele album in alle opzichten perfect is:

Via VanWycks site is ook een artikel van de site van de site van The New European te lezen waarin ze wordt voorgesteld aan een nieuw publiek én hoog op het schilde wordt gehesen:

https://www.theneweuropean.co.uk/vanwyck-and-the-longing-for-belonging/

Eerdere berichten over VanWyck vind je in de categorieën Nieuws, De rode draad, Top Tien 2020 en de Kippenvel Top Zoveel 2018 en die van 2020.

Een recensie van ‘An Average Woman’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter.