In de eindeloze stroom biopics komt er nu ook een over songschrijver en ‘piano man’ Billy Joel.

Die zal gaan over de vroege jaren van Joel’s carrière en misschien is het daardoor dat Joel er zijn medewerking aan heeft geweigerd.

Dat betekent dus dat Joel’s muziek ook niet in de film te horen zal zijn, althans niet in de originele uitvoeringen. Ook stelt Joel’s huidge management dat geen gebruik mag worden gemaakt van zijn ‘name/likeness or life story’’. Dat kon dus nog weleens moeilijk worden, al lijkt Joel zelf al decennia niet meer op zijn vroege ik.

Het script zal overigens worden gebaseerd op het verhaal van Joel’s manager van 1965 tot 1972, Irwin Mazur.

Joel had voor 1972 geen hits en hij had bovendien nog maar een soloplaat gemaakt:

‘Cold Spring Harbor’.

Wel had hij in The Hassles gezeten, een blue-eyed soul-band die twee lp’s uitbracht en daarna vormde hij met Joe Small, een ander lid van die groep, het duo  Atilla. Dat bracht weliswaar een lp uit, maar het belangrijkste wapenfeit was toch dat Joel een affaire begon met Small’s vrouw en na verloop van tijd met haar trouwde.

Joel werkt dus op geen enkele manier mee, maar scriptschrijver en regisseur Adam Ripp en Irwin Mazur kennen hem goed, dus misschien gaat de film toch nog een waarheidsgetrouw beeld van de jonge Joel opleveren: Ripp’s vader bezorgde Joel zijn eerste platencontract en produceerde zijn solodebuut, terwijl Mazur’s vader de eigenaar was van de club waar The Hassles in 1966 hun eerste optredens deden.

Eerdere berichten over Billy Joel vind je in de categorie Nieuws.