Op 29 april komt  deel vier van Neil Young’s ‘Official Release Series’ uit.

Dat is een combinatie van vier albums uit de jaren tachtig, waarvan er een eerder slechts werd uitgebracht in Japan en Australië.

Het gaat om Young’s solo-album ‘Hawks & Doves’ uit 1980 , ‘Reactor’ met Crazy Horse uit 1981, ‘This Note’s For You’ uit 1988 met The Bluenotes en de ep ‘Eldorado’, die in 1989 uitkwam, maar dus om onnaspeurlijke redenen alleen en Australië en Japan.

Dat laatste album nam Young in New York op met The Restless, een gelegenheidsnaam voor  drummer Chad Cromwell en bassist Rick Rosas.

Daarop staan blijkbaar vijf nummers, waarvan drie in andere mix terechtkwamen op ‘Freedom’: ‘Don’t Cry’, ‘On Broadway’ ’en ‘Eldorado’, terwijl ‘Cocaine Eyes’ en ‘Heavy Love’ nooit eerder werden uitgebracht.

De vraag is of we aan die ep veel hebben gemist, want van die drie songs op ‘Freedom’ vinden wij alleen ‘Eldorado’ nog wel enigszins de moeite waard, ondanks zijn enigszins gezochte combinatie van té strakke drums, Spaanse invloeden en Young’s kenmerkende falset, terwijl het inmiddels te horen ‘Cocaine Eyes’ vooral bewijst dat Neil Young geen inventieve hardrocker is:

www.youtube.com/watch?v=MZDa26l8Dyk&t=265s

Eerdere berichten over Neil Young vind je in de categorie Nieuws, inclusief een oordeel over ‘Barn’ in Neil Young: opvolger ‘Barn’ al gepland…

De recensie van ‘Colorado’ vind je in de categorie Recensies rock en die van ‘Homegrown’ dan weer in Recensies singer-songwriter.