De Canadese gitarist Randy Bachman heeft de gitaar terug die 45 jaar geleden gestolen werd.

De oranje Gretch 6120 Chet Atkins-gitaar van Bachman, bekend van The Guess Who en Bachman-Turner Overdrive, werd destijds gestolen uit een hotelkamer uit Toronto.

 Het was voor hem niet zomaar een gitaar, want het was de eerste die hij ooit kocht nadat hij er als tiener voor had gespaard met het geld dat hij verdiende met allerlei baantjes. Bovendien schreef hij er bijvoorbeeld ‘American Woman’ op.

Dat hij hem terugkreeg, is gedeeltelijk zijn eigen verdienste: hij kocht niet aleen zo’n driehonderd (!) gitaren in even zoveel pogingen zijn gestolen exemplaar te vervangen, hij bleef er ook over praten in de interviews die hij door de decennia heen deed en in d efilmpjes die hij op YouTube zette.

Dat zette een fan aan het zoeken via internet. Deze William Long gebruikte een kenmerkend detail in de tekening van de klankkast als herkenningspint en vond de gitaar binnen twee weken op de website van een Japanse handelaar in oude gitaren.

Vervolgens ontdekte hij ook nog een YouTube-filmpje waarin een Japanse gitarist, Takeshi, het instrument bespeelde.

Bachman nam contact op met Takeshi. Die wilde de gitaar wel teruggeven, aar alleen in ruil voor een die er erg op leek.

Bachman slaagde er vervolgens in een Gretch uit dezelfde serie te vinden: die bleek in dezelfde week te zijn gemaakt als de zijne. Daaraan waren geen veranderingen aangebracht, dus toen was de ruil een feit.