In de aanloop naar de release van de jubileumversie van ‘Revolver’ op 28 oktober zijn al diverse alternatieve versies uitgekomen van nummers van dat album.

Nu is er een akoestische demo van ‘Yellow Submarine (Songwriting Work Tape/Part 1)’ online gezet die wordt gezongen door John Lennon.

Dat is sowieso al opvallend, want Beatles-fans en -experts wisten het allemaal: ‘Yellow Submarine’ is een van die poppy niemendalletjes waarin Paul McCartney gespecialiseerd was en waaraan Lennon een ook wel publiek beleden hekel had.

Niet alleen blijkt nu dat Lennon ook heet meegeschreven aan dat nummer, ook de tekst is radicaal anders. Hij zingt de duidelijk afwijkende beginregels bijna mompelend voor zich uit, iets wat goed past bij de weemoedige inhoud ervan: “In the place where I was born/ No one cared, no one cared /And the name that I was born /No one cared, no one cared.”

www.youtube.com/watch?v=jVyRGThtTzA&t=3s

Eerder verschenen al een alternatieve versie van ‘Got To Get You Into My Life (Second Version / Unnumbered Mix)’ en de eerste take van ‘Tomorrow Never Knows’, opgenomen op 6 april 1966:

‘Got To Get You Into My Life (Second Version / Unnumbered Mix)’

www.youtube.com/watch?v=azvE5dh2f1A

‘Tomorrow Never Knows’

 www.youtube.com/watch?v=qXUm4lAA4ac&t=73s

Eerdere berichten over de jubileumrelease van ‘Revolver’ en andere berichten over de Beatles vind je in de categorie Nieuws.