De setlist van het concert dat op 17 augustus door de liveband van David Crosby in het Lobero Theatre zal worden gespeeld, was door de overleden singer-songwriter bedoeld als verzoeningspoging met Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young.

Dat zegt Steve Postell, de laatste jaren Crosby’s gitarist, in een interview met Rolling Stone.

Oorspronkelijk zou Crosby twee concerten in dat theater doen in februari met eens setlist die alleen zou bestaan uit songs die hij opnam met Stills en Nash, met Stills, Nash en Young en alleen met Nash.

De shows zouden slechts bestaan uit dertien nummers, doordat Crosby’s leeftijd een rol speelde bij zijn conditie, al was op dat moment van zijn tweede coronabesmetting nog geen sprake.

Met het spelen van ‘Long Time Gone’,  ‘Guinevere’,  ‘Delta’ en ‘Anything at All’ van CSN, ‘Woodstock’,  ‘Carry On’, ‘Déjà Vu’ en  ‘Ohio’ van C, S, N  Y en ‘Naked in the Rain’ en  ‘Carry Me’ van Crosby & Nash wilde hij figuurlijk de hand uitsteken naar zijn drie ex-bandleden, die van hem vervreemd raakten door zijn explosieve aard.

Postell en Raymond vertellen dat Crosby wist dat hij fouten had gemaakt en dat hij het zo veel mogelijk goed wilde maken.

Om die reden ook wilde hij de songs zo veel mogelijk spelen in de oorspronkelijke versies. Crosby speelde immers veel van deze songs nog altijd, maar volgens zijn zoon en toetsenist James Raymond waren ze daarbij ‘afgedreven van de puurheid van de opnames’.

De twee concerten zouden ook worden opgenomen voor een livealbum, terwijl Crosby ook een nieuw album aan het opnemen was. Raymond zegt dat daarvoor

twee songs klaar waren, een met Sarah Jarozs als zangeres. Drie andere waren weliswaar geschreven, maar nog niet vastgelegd.

Het nu geplande concert van 20 augustus ‘Stand and Be Counted — A Tribute to the Music of CSNY Performed by David Crosby’s Last Band’ zal grotendeels dezelfde setlist kennen als de twee eerder geplande.

Raymond, Postell en Chris Stills zullen afwisselend de leadzang doen. Shawn Colvin zingt misschien ‘The Lee Shore’. Verder doen ook Richard Page (Mr. Mister), Colin Hay (Men at Work) en Crosby kleindochter Gracie Ray mee.

Ook zijn uitnodigingen verstuurd aan Stills, Nash en Young.

Nash gaat een paar dagen ervoor op tournee door Europa, dus hij zal niet komen. De twee andere hebben niet toegezegd, maar ook nog niet geweigerd.

Verder benadrukken Postell en Raymond dat het concert geen ‘herdenkingsdienst’ wordt: misschien komt die nog. De Stand and Be Counted Band is niet meer of minder dan een CSNY-tribute band die toevallig ook David Crosby’s laatste groep was.

Eerdere berichten over David Crosby vind je in de categorieën Nieuws, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Concerttips en De rode draad.

Een concertrecensie van David Crosby van zijn set tijdens het Once in a Blue Moon-festival in 2018 in het Amsterdamse Bos vind je uiteraard in de categorie Concertrecensies.

De recensie van ‘If I Could Only Remember My Name -50th Anniversary Expanded Edition’ vind je uiteraard in de categorie Recensies singer-songwriter en de recensie van ‘David Crosby and the Lighthouse Band: Live at Capitol Theatre’ in de categorie Recensies roots.

Ook de recensies van zijn album ‘For Free’ en ‘Crosby Stills Nash & Young  Déjà Vu 50th Anniversary Deluxe Edition’ vind je daar.