BMG 538888812

forever young

Op zijn zesde (!) soloalbum sinds 1971 zette Graham Nash twaalf songs en een instrumentaal intro. Hij produceerde ze met Todd Caldwell, zijn vaste toetsenist en nam ze op met vaste gitaristen Shane Fontayne en Thad DeBrock, die ook harmonium speelt, en de nieuwe bassist en drummer Adam Minkoff.

Nash en de zijnen gaan overtuigend van start in de opener van de opvolger van ‘This Path Tonight’ uit 2016: ‘Right Now’ blijkt vanaf Minkoff’s eerste roffel een even ruimtelijke als krachtige medio-temposong waarin Fontayne en Debrock met hun gitaren dreigen, terwijl Nash emotioneel zingt over zijn onverwachte nieuwe liefde en zijn voornemen zijn best te doen de man te zijn die hij is. Dat doet hij in de songs erna zeker, al

resulteert dat niet in zo’n coherent album als zijn buitengewoon sterke vorige.

Nash bezingt met zijn soms kenmerkend nasale, maar vaste en zuivere stem zijn idealen, de politieke toestand in de VS, zijn aangenomen vaderland, C, S, N & Y, zichzelf, de liefde die hem overkwam en de invloed van Buddy Holly op hem en Alan Clarke in een mix van ballads en songs met invloeden uit rock of country.

Ook op zijn 81ste  blijkt hij zowel als muzikaal als tekstueel trouw aan zichzelf, al betekent dat ook, dat deze songs wel erg veel genres bestrijken en ze ook niet allemaal even sterke melodieën hebben: met name het vooral door strijkers begeleide nummer ‘In A Dream’ wil melodisch maar niet op gang komen.

Toch heeft de nog altijd even naïeve als idealistische Nash een stem die gehoord moet worden, want hij is tijdloos en relevant tegelijk.

***1/2

Eerdere berichten over Graham Nash vind je in de categorieën Nieuws en Rootsmuziek op radio, tv en internet.