De een week durende veiling van huisraad van Queen-voorman Freddie Mercury heeft alle verwachtingen overtroffen.

In totaal bracht de veiling bij Sotheby’s zo’n veertig miljoen pond op (46,5 miljoen euro), waar het veilinghuis 7,6 miljoen pond (ongeveer 8,8 miljoen euro) had verwacht.

Nu was de bonte verzameling spullen natuurlijk ook niet zomaar een bijeengeraapt zooitje, maar een optelsom van extravaganza: kunst, juwelen, muziekinstrumenten, handgeschreven songteksten,  Mercury’s buitenissige kleding, maar ook een snorrenkam en de zwarte piano waarop hij ‘Bohemian Rhapsody’ componeerde,.

Die werd bijvoorbeeld afgelopen week al voor 1,7 miljoen pond (euro) geveild, al was dat kenmerkend genoeg dan juist weer ietsje minder dan de vooraf geschatte twee tot drie miljoen pond (iets minder dan twee miljoen euro).

Op de openingsavond werd de toon voor de totaalopbrengst al gezet: oen werd voor iets meer dan veertien miljoen euro verkocht, maar op de vijf andere veilingdagen kwam daar dus nog het een en ander bij.

Het totaalbedrag is een recordopbrengst voor een veiling van ‘spullen van een bekendheid’.

Mercury’s vriendin Mary Austin krijgt als zijn erfgename van het  totaalbedrag  het meeste, maar een gedeelte schenkt ze aan het Mercury Phoenix Trust en de Elton John Aids Foundation.

Eerdere berichten over Freddie Mercury vind je in de categorie Nieuws.