Singer-songwriter Jim White is al heel lang een vaste waarde, maar tegelijkertijd nog altijd een outsider ondanks het feit dat hij in 1997 debuteerde met (‘The Mysterious Tale of How I Shouted) Wrong-Eyed Jesus’ en sindsdien inclusief deze nieuwe tien album uitbracht.

Vermoedelijk zou hij ook niet anders willen, want als een ding duidelijk is, is het dat White muziek maakt op zijn eigen voorwaarden: zo moest hij voor het financieren van de opnamen van een van zijn albums veel van de door hem verzamelde muziekinstrumenten verkopen. Dat is inderdaad een paradox…

Recent is van hem een album uitgekomen met al in 2009 gemaakte opnamen. ‘Permanent stranger’ bracht hij niet uit onder zijn eigen naam, maar onder de naam Mama Lucky. Misschien is dat doordat hij dat maakte in innige samenwerking met producer Tucker Martine, misschien doordat de songs destijds niet pasten bij zijn andere.

Ook dat is echter een paradox, want White heeft zich zelden iets gelegen laten liggen aan de grenzen van genres: hoewel hij in het begin van zijn carrière werd bestempeld tot ‘king of country noir’ heeft dat label hem nooit gepast, want hij bewijst elke keer iemand anders te zijn dat dat.

White komt toeren door Nederland, België en Duitsland met twee muzikanten als begeleiders: Nicolas Rombouts op gitaar en Geert Hellings op bas.

Die tournee begon al op vrijdag 20 oktober in Brussel, maar gelukkig is er nog voldoende gelegenheid hem wél te gaan zien en horen:

zaterdag 21 oktober Ramblin Roots Festival, Utrecht

zondag 22 oktober Muziekcentrum Dranouter, Heuvelland

dinsdag 24 oktober CC Palethe, Pelt

woensdag 25 oktober Hoogmis, Edegem

vrijdag 27 oktober Djingel Djangel, Antwerpen

zaterdag 28 oktober 674fm Konzertraum, Keulen

vrijdag 3 november Crossing Border, Den Haag

zaterdag 4 november Take Root Festival, Groningen

zondag 5 november Muziekpodium Bakkeveen, Bakkeveen

maandag 06 november de Schalm, Westwoud

donderdag 09 november Luxor Live, Arnhem

vrijdag 10 november CC de Muze, Heusden-Zolder

De recensies van ‘No Such Place’, ‘Jim White Presents Searching for the Wrong-Eyed Jesus’ en ‘Drill a Hole in that Substrate and Tell me What You See’ vind je in de categorie Recensies singer-songwriter.