Sheryl Crow wist het in 2018 zeker: na het uitkomen van ‘Threads’ zou zij geen album meer uitbrengen, alleen nog maar losse nummers, want de tijd voor albums was voorbij. Toch verschijnt op 29 maart as ‘Evolution’, haar elfde studioalbum.

Daarvan is inmiddels een eerste single uitgekomen: ‘Alarm Clock’.

Het is net als de acht andere songs van dat album geproduceerd door Mike Elizondo en werd door Crow, hem en Emily Weisband geschreven.

In een persbericht komt Crow ook terug op haar eerdere beslissing: ‘I started sending just a couple of demos to Mike, but the songs just kept flowing out of me and it was pretty obvious this was going to be an album,” Crow shared in a statement about the nine-track record. “This music and these lyrics came from sitting in the quiet and writing from a deep soul place. I said I’d never make another record, thought there was no point to it. But this music comes from my soul. And I hope whoever hears this record can feel that.’

Crow nam de songs in een maand op en liet de productie aan Elizondo doordat ze niet in herhaling willende vervallen en ook doordat het produceren van haar eigen songs haar in het verleden slecht bevallen was: het maken van keuzes ervoer ze als te emotioneel, terwijl het ook nog eens heel veel tijd vergde.

Of Crow er goed aan heeft gedaan de succesvolle Elizondo te recruteren, blijft de vraag, want ‘Alarm Clock’, makt je wel wakker, maar dan alleen om de wekker zo gauw mogelijk uit te zetten.

Het nummer wordt bepaald door staccato gespeelde ritmegitaren, maar ook door zwaar afgeknepen drums en is eerder een gooi naar draaibeurten op de radio dan naar de onsterfelijkheid:

www.youtube.com/watch?v=L8E7RzYWhqs