10CC gaat toeren door Amerika. De naam van de tournee is de Ultimate Ultimate Greatest Hits Tour, dus we weten wat we kunnen verwachten en dat is niet meer dan logisch, want de groep ontwaakt daarmee uit een lange, lange winterslaap.

De groep telt overigens inmiddels nog maar een lid: Graham Gouldman, want Eric Stewart overleed in 1995.

Overigens zitten er nog twee oudgedienden in: drummer Paul Burgess is er al bij sinds 1973, terwijl ook gitarist Rick Fenn al sinds 1977 deel uit maakt van de groep muzikanten die Gouldman en Stewart ondersteunde in de studio en op het toneel.

De tournee begint op 24 juli en duurt tot en met 17 augustus. In die 25 dagen werken Gouldman en zijn gezellen achttien optredens af, dus dat lijkt me een goed betaalde zomervakantie.

Iets dichterbij zijn de geplande optredens in Zweden, dus wie heimwee heeft naar even knappe als pretentieloze pop kan de groep van 26 tot en met 30 november in dat land zien.

Overigens bestaat er een gerede kans dat Gouldman tijdens zijn optredens alleen die hits zal spelen die hij en Stewart scheven en niet die van Godley en Creme.

Gouldman, Burgess en Fenn worden aangevuld met Iain Hornal op gitaren, mandoline, toetsen, percussie en zang en Kaith Hayman op bas, gitaren, toetsen en zang.

Deze vijf zullen de typische 10cc-sound ongetwijfeld nauwgezet reproduceren, maar er niets aan toevoegen, want het beste werk ligt al veertig jaar of meer achter ze, terwijl ‘Mirror, Mirror’, het laatste album, uitkwam in 1995.

Dat was niet eens meer een groepsalbum, want Gouldman en Stewart namen hun eigen songs apart van elkaar op en speelden nauwelijks samen.

Eerdere berichten over 10cc vind je in de categorie nieuws.