Mojo Concerts heeft elf medewerkers ontslagen. De reden is dat minder artiesten op tournee gaan en Mojo dus minder concerten kan organiseren. Die teruggang is substantieel, want in 2010 heeft Mojo 35% minder concerten georganiseerd. Het bedrijf verwacht bovendien geen herstel in 2011.

De elf ontslagen maken meer dan twaalf procent uit van het personeelsbestand van negentig medewerkers. De ontslagen vielen door het hele bedrijf heen: op de boekhouding, bij Financiën, de Projectmanagement en ook onder de assistent-boekers.
Een verband tussen de financiële crisis en de minder tourlustige popartiesten is gauw gelegd. Een tournee heeft immers hoge vaste kosten door de crew.

Mojo verwacht dat de toestand nog nijpender wordt als de voorgestelde verhoging van het BTW tarief van 6 naar 19% inderdaad doorgaat.

Mojo stelt in een persbericht dan ook dat dit “de genadeklap voor de evenementenbranche” zou betekenen.

De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) heeft de kersverse staatssecretaris van Cultuur Zijlstra dringend verzocht het besluit te heroverwegen, want:  “De voorgestelde maatregel zal onmiskenbaar een negatieve spiraal tot gevolg hebben: hogere entreeprijzen, een (nog) hoger ondernemersrisico, minder publiek, minder evenementen, minder organisatoren en minder werkgelegenheid.”

Behalve Mojo zijn ID&T, Rocket Producties, UDC, Gelredome en Amsterdam ArenA lid van deze vereniging.

Een digitale petitie tegen de BTW-verhoging kan worden ondertekend op www.zegneetegendebtw.nl.