Rob de Nijs staat zeven keer in de  Top 2000 van 2010, maar hij heeft zijn reserves. Het zijn zonder uitzondering oude nummers en zijn recente werk haalt die lijst niet.

Eigenlijk vindt hij hetzelfde van de andere 1993 nummers. Op Radio 2 zei De Nijs in High Tea: “Het is elke keer hetzelfde riedeltje van mensen die ook al een hele tijd bezig zijn.”

Van De Nijs staan onder meer zijn door Lennart Nijgh en Boudewijn de Groot geschreven klassieker Malle Babbe, Banger Hart en Het werd Zomer in de Top 2000. Nieuwere songs haalden de lijst echter niet. “Eigenlijk alle nieuwe stukken waarvan je zelf denkt: hiermee sta ik in deze tijd, die staat niet eens op het keuzelijstje. Ja, dat is dan vrije keuze, maar een mens is lui en kruist gewoon aan wat hij kent.” Kippenvel is dat in grote lijnen eens met De Nijs, wie had dat gedacht. Daarom kunnen wij de Top 2000 dan ook alleen in porties van ongeveer 45 minuten uitgekauwde gouwe ouwen maximaal aanhoren, waarna wij geruime tijd nodig hebben om tot rust te komen.

Technisch is De Nijs een van de beste zangers die dit land kent, maar wij hadden nooit veel met hem op, tot onlangs Eindelijk Vrij verscheen, zijn samenwerking met de eigenzinnige  producer/componist/toetsenist Daniël Lohues.

Die componeerde teksten die de inmiddels 68 jaar oude zanger op het lijf geschreven zijn op een keur van rootsy stijlen, waaronder rock ‘n’roll en New Orleans-pianofunk. Van die cd lust Kippenvel dan wel weer pap, al blijft De Nijs af en toe uits te nadrukkelijk mooi zingen, en daarom komt hij ook zeker terecht in de Kippenvel Top Zoveel 2010.