Het Haagse Paard van Troje ziet af van het eerder aangekondigde plan zichzelf om te vormen tot muziekmuseum zonder vaste collectie om zo per 1 januari a.s. het hoge BTW-tarief te ontlopen.

Op de website www.paard.nl wordt dat voornemen nu een ‘actie’ genoemd.

In een nieuwsbericht staat: “Het Paard van Troje biedt al bijna vier decennia lang relevante muziek een podium en zoekt daarbij continu de cross-over met andere kunstdisciplines zoals dans, video art, beeldende kunst en theater. Paard van Troje gaat op deze manier het debat over kunst in de samenleving aan en blijft dat doen.
Met de aankondiging van deze week heeft het Paard aandacht weten te vestigen op de volkomen arbitraire verhoging van de BTW voor een aantal kunstdisciplines.
Deze actie, met als hoogtepunt een zeer geslaagde museale avond, was op de vooravond van de mogelijke definitiefmaking van het nieuwe belastingplan noodzakelijk.

Paard van Troje zal de discussie over kunst in de samenleving op een puur inhoudelijke blijven voeren.”

Op zaterdag 18 december werd de eerste en dus blijkbaar ook enige expositie geopend van de expositie Hollandse Meesters, bestaande uit zeven werken.
In ieder geval veroorzaakte de aankondiging inderdaad veel debat. Het Haagse PVV-gemeenteraadslid Machiel de Graaf stelde in een reactie op de aankondiging de gemeentelijke subsidie die het podium ontvangt ter discussie.

Eerdere berichten over de aankondiging van het Paard van Troje vind je in het Dossier Bezuinigingen op cultuur en BTW-verhoging podiumkunsten.