Stichting BREIN haalde op 14 januari de site Swan uit de lucht in samenwerking met diens hostingpovider Worldstream.

Swam wordt door BREIN een ‘topsite’ genoemd. De site, eerder bekend als ATS, herbergde naar schatting meer dan 220 terrabyte aan auteursrechtelijk beschermde films, tv-series, games, muziek, software en digitale boeken.

Een terrabyte is 1000 gigabyte. Als je beseft dat dat hetzelfde is als 250 films of games of 25.000 songs én dat deze site 220 keer zoveel van had, is wel duidelijk dat Swan een grote vis is.

Een topsite bestaat volgens BREIN uit “ftp servers die door ‘the scene’ gebruikt worden om de nieuwste illegale content op te slaan en te verspreiden. De ‘scene’ bestaat uit onderling min of meer verbonden groepen mensen, zogenaamde ‘release groups’, die zich ten doel stellen nieuwe content zo snel mogelijk illegaal op Internet te zetten. Topsites vormen daarmee een bron van de meest schadelijke illegale verspreiding van populaire content. Er waren op Swan meerdere release groepen actief.”

Zo had Swan 12 servers met 142 harde schijven staan. BREIN schat de nieuwwaarde van de ingenomen hardware op rond de 95.000 euro.

Hosting provider Worldstream werkte op verzoek van BREIN  mee aan de verwijdering van de servers. Worldstream werkte graag mee omdat BREIN met zeer duidelijk bewijs kon aantonen dat er ongeautoriseerde bestanden op de servers ter beschikking werden gesteld.

Ook heeft Worldstream de servers aan BREIN overgedragen.

De eigenaar/beheerder van Swan zou uit Latijns-Amerika afkomstig zijn. BREIN-directeur Kuik zegt: “Er wordt nog nader onderzoek verricht, maar hij kan zich desgewenst bij BREIN melden. Wij hebben hem inmiddels per e-mail op de hoogte gebracht van de situatie.”

Kippenvel probeert zich ondertussen alvast een voorstelling te maken van de ontmoeting tussen de eigenaar van Swan en Stichting BREIN en vooral van de bijna hallucinatoire dialoog die zich dan zeker zal ontwikkelen…….