De bezuinigingen van het kabinet-Rutte treffen ook de muziekscholen in Nederland. Die worden gesubsidieerd door de gemeentes waarin zij zijn gevestigd, maar die ontvangen minder geld van de landelijke overheid. Daardoor draaien zij op hun beurt de gemeentelijke subsidies terug.

Veel muziekscholen moeten op zijn minst muziekdocenten ontslaan, terwijl veel muziekscholen zelfs moeten sluiten. Dat heeft de voorzitter van de CNV Kunstenbond, Leen La Rivière, gezegd in commentaar op een bericht in het Nederlands Dagblad.

De CNV Kunstenbond krijgt per week tien tot vijftien meldingen van docenten die geheel of gedeeltelijk ontslagen worden.

La Rivière verwacht met ingang van het nieuwe seizoen nog veel meer van dit soort nieuws. Dan zullen volgens hem ongeveer 25 muziekscholen de deuren moeten sluiten. Dat risico is volgens hem het grootst in gemeenten waar Leefbaar-partijen hebben gewonnen. Deze partijen staan erom tegen cultuursubsidies te zijn.

Veel muziekscholen hadden het al moeilijk vanaf  september 2010, doordat zij toen de lestarieven als sterk moesten verhogen. Daardoor werd het voor veel kinderen onmogelijk hun muzieklessen voort te zetten.