Dat platenlabels zo langzamerhand aangeschoten wild zijn als het gaat om royalties die popacts van ze eisen, is inmiddels bekend. Voor hun stellingname valt veel te zeggen, al komt dat de labels uiteraard slecht uit, helemaal met de voortwoedende crisis in muziekland.

De overtreffende trap van zo’n conflict bestaat inmiddels ook, al moet je goed bij de les blijven om het te snappen:

De ons geheel onbekende Australische songschrijver Alan CAswell heeft een proces aangespannen tegen Sony, omdat dat label zijn belangen niet heeft behartigd toen en zijn compositie voor een tv-serie overduidelijk al te zeer als inspiratie diende voor een nummer van de eveneens Australische groep Alabama, een paar jaar later.

Caswell verwijt Sony ATV niet te hebben opgetreden, doordat Alabama onder contract was bij… Sony Music.

Toch was daar op zich alle reden voor, want in 2004 had een musicoloog al geconcludeerd dat de twee songs meer op elkaar leken dan toevallig mogelijk was.

Opvallend detail is dan weer dat dit onderzoek zo’n 22 jaar na het veronderstelde plagiaat plaatsvond. Zou het Caswell dan nooit eerder opgevallen zijn? www.dailytelegraph.com.au/news/sydney-news/dixie-band-stole-my-prisoner-theme-song/story-e6freuzi-1226352893421